Zaparcia u dzieci i młodzieży, dieta w praktyce

W leczeniu zaparć u dzieci i młodzieży pomaga wprowadzenie do diety wystarczającej ilości błonnika, fermentowanych napojów mlecznych (jogurtu, kefiru, maślanki, zsiadłego mleka), wody i zapewnienie codziennej regularnej aktywności fizycznej, niekoniecznie bardzo intensywnej. Ważne jest też ograniczenie cukru, słodyczy, słodkich napojów, tłustych produktów, np. smażonych, fast foodów, tłustych produktów mięsnych (np. tłustych wędlin i tłustego mięsa) oraz tłustych produktów mlecznych (np. śmietany, tłustych serów) i chipsów.

Rodzice często mają problem, jak zwiększyć w diecie dzieci ilość produktów bogatych w błonnik, czyli warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, a także jak je zachęcić do picia fermentowanych napojów mlecznych naturalnych, czyli niesłodzonych.

Poniżej przedstawiono kilka praktycznych rad:

Wypróbuj DulcoSoft®
na powracające
zaparcia

dowiedz sie więcej

Przeczytaj również